فهرست مطالب

نهال و بذر - سال سی و هفتم شماره 2 (تابستان 1400)

نشریه نهال و بذر
سال سی و هفتم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد ترکاشوند، مهرشاد زین العابدینی*، حمید عبداللهی، علی وطنپور ازغندی، آسا ابراهیمی صفحات 127-147
    مرکز پیدایش گونه به (Cydonia oblonga Mill.) منطقه تالش در شمال غرب ایران و قفقاز است و مراکز تنوع متعدد آن در ایران، جمهوری آذربایجان، ترکیه و اروپا وجود دارد. در این پژوهش، روابط ژنتیکی ژنوتیپ ها و ارقام مهم به جمع آوری شده و یا منشاء گرفته از مرکز پیدایش این گونه در غرب استان گیلان و منطقه قفقاز در جمهوری آذربایجان و مقایسه آن با ژنوتیپ ها، جمعیت ها و ارقام چند مرکز تنوع شامل استان های خراسان رضوی، اصفهان، اردبیل، آذربایجان غربی، تهران و نیز ژنوتیپ هایی از ترکیه و اروپا با استفاده از 12 و 14 نشانگر SSR سیب و گلابی بررسی شد. بر اساس نتایج، ضمن انتقال پذیری موفق نشانگرهای سیب و گلابی به گونه به، تمایز گونه های به ژاپنی و چینی از جنس Cydonia صورت گرفت و 63 گونه، رقم و ژنوتیپ مورد بررسی در هفت خوشه اصلی گروه بندی شدند. بالاترین فراوانی آللی (968/0) برای نشانگرهای CH03g06 و KU10 مشاهده شد. ژرم پلاسم اروپا در خوشه مستقل و برعکس پایه کویینس C با ژرم پلاسم شمال غرب ایران و قفقاز گروه بندی شد که تاییدکننده منشاء این پایه از این مناطق است. تجزیه ساختار ژنتیکی جمعیت ضمن اثبات نتایج تجزیه خوشه ای، تاییدکننده نتابج قبلی در رابطه با وجود دو مسیر تکاملی مستقل درخت به در شمال غرب ایران تا ترکیه و سپس اروپا و مسیر دوم در ناحیه مرکزی و شمال شرق ایران بوده است. انطباق این نتایج با نتایج ارزیابی های مورفولوژیک و ارگانولپتیک میوه نشان داد که هرگروه از ژرم پلاسم شناسایی شده دارای پتانسیل متفاوت برای استفاده در برنامه های به نژادی به بود.
    کلیدواژگان: به، نشانگر ریزماهواره، Cydonia oblonga Mill، انتقال پذیری، سیب، گلابی
  • سید طه دادرضائی*، محمدعلی دهقان، صفرعلی صفوی، محمد دالوند، کمال شهبازی، نصرت الله طباطبائی، محمود نصرالهی، عزت الله نباتی، علی ناظری، الهام اله حسنی، حسام الدین مفیدی، احمد احمدپور، فرنو ملک پور، زهره حسن بیات صفحات 149-169

    زنگ قهوه ای گندم با عامل .Puccinia triticina Eriks، به دلیل تغییرات نژادی و تولید نژادهای جدید باعث شکسته شدن مقاومت ارقام مقاوم به این بیماری می شود. برای بررسی این تغییرات و شناسایی فاکتورهای پرآزاری در قارچ عامل بیماری، طی چهار سال زراعی (1396-1400) خزانه های تله در هشت منطقه از کشور شامل گرگان، قراخیل، کلاردشت، اردبیل، مغان، بروجرد، اهواز و دزفول کشت شد. در مرحله ی باز شدن کامل برگ پرچم و پس از حداکثر آلودگی بیماری بر روی رقم حساس، شدت آلودگی بر اساس روش اصلاح شده ی کاب(The Modified Cobb Scale) و همچنین تیپ آلودگی بر اساس روش رولفز و همکاران یادداشت برداری شد. نتایج نشان داد در مناطق مورد مطالعه در طی چهار سال، بر روی ارقام حامل ژن های Lr2a، Lr2b، Lr19، Lr34 و ترکیب ژنی Lr10/Lr27+/Lr31 پرآزاری مشاهده نشد و بنابراین ژن های مذکور به عنوان ژن های موثر به بیماری زنگ قهوه ای گندم در ایران شناسایی و معرفی شدند. برای ارقام حامل سایر ژن ها، حداقل در یکی از مناطق مورد بررسی، پرآزاری مشاهده شد که از این میان برای ارقام حامل ژن Lr22a و ژن Lr21 کمترین پرآزاری مشاهده شد. این دو ژن به ترتیب موثرترین ژن های مقاومت نسبت به زنگ قهوه ای گندم در ایران پس از ژن های فوق بودند.

    کلیدواژگان: گندم، زنگ برگ گندم، ژن های مقاومت گیاهچه ای، ژن های مقاومت گیاه کامل، تیپ آلودگی
  • حمید عبداللهی*، فرناز تهذیبی حق صفحات 171-190

    در این پژوهش تعداد هفت رقم بومی و پنج رقم وارداتی گلابی (Pyrus communis L.) از نظر خصوصیات مورفولوژیک میوه و صفات بیوشیمایی شامل مواد جامد محلول، اسیدهای آلی قابل تیتر، اسیدیته عصاره، تراکم و اندازه بافت اسکلریید، اسید آسکوربیک و خصوصیات ارگانولپتیک طی سال 1396 و 1397 ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که در ارزیابی های مورفولوژیک میوه مهمترین صفات متمایز کننده: فرم عمومی و اندازه میوه، نسبت طول به قطر، محل قرارگیری بیشترین قطر، پروفیل کنار میوه، رنگ زمینه و بزرگی عدسک ها در رنگ زمینه، بزرگی لکه رنگ رویی و خصوصیات دم میوه بودند. همچنین سه رقم کوشیا، لوییزبون و اسپادونا، شباهت ظاهری بسیار قابل توجهی داشتند که با توجه به مخلوط این سه رقم در نهالستان های گلابی کشور، خصوصیات دم میوه شامل: اندازه، ضخامت و میزان خمیدگی از صفات بسیار متمایزکننده در این ارقام بود. میزان مواد جامد محلول در دامنه 14 تا 4/17 درصد متغیر و کمترین آن در رقم زودرس بوره ژیفارد و بالاترین آن در رقم فلسطینی دیده شد. تغییرات میزان اسید قابل تیتر میوه نیز بین 4/3 میلی گرم به ازاء گرم وزن تازه میوه در ارقام درگزی، لوییزبون و اسپادونا تا 4/11 میلی گرم به ازاء گرم وزن تازه میوه در رقم دمکج بود. در مجموع بالاترین امتیاز کلی میوه در ارزیابی های ارگانولپتیک متعلق به رقم لوییزبون بود که کیفیت میوه آن بسیارعالی ارزیابی شد. ویژگی های کیفیت میوه این رقم در زمان رسیدن و سایر خصوصیات باغی نظیر سازگاری روی پایه های رویشی و تحمل به بیماری آتشک دلیل گسترش آن به عنوان عمده ترین رقم تجاری گلابی ایران است.

    کلیدواژگان: گلابی، خوشه های اسکلروئیدی، اسید آسکوربیک، سفتی بافت، رقم تجاری، صفات متمایزکننده
  • محمد ضابط*، فهیمه برازنده، علیرضا صمدزاده صفحات 191-224

    به منظور برآورد ترکیب‏پذیری عمومی، خصوصی و نوع عمل ژن درکنجد، آزمایشی به صورت دی آلل یک طرفه 7×7 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط بدون تنش و تنش خشکی د سال های 1394 و 1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند اجرا شد. تجزیه واریانس بیانگر تفاوت معنی‏دار بین ژنوتیپ ها بود. تجزیه گریفینگ نشان داد که در شرایط بدون تنش و تنش ترکیب پذیری عمومی کلیه صفات معنی دار شد. ترکیب پذیری خصوصی در شرایط بدون تنش برای کلیه صفات بجز ارتفاع گیاه، ارتفاع تا اولین کپسول و تعداد کپسول در گیاه و در شرایط تنش برای کلیه صفات بجز ارتفاع گیاه، تعداد شاخه فرعی و تعداد کپسول در گیاه معنی‏دار بود. تجزیه واریانس هیمن نشان داد که در شرایط بدون تنش و تنش واریانس ژنتیکی افزایشی برای کلیه صفات معنی دار بود. در شرایط بدون تنش واریانس ژنتیکی غالبیت برای کلیه صفات بجز ارتفاع گیاه و ارتفاع تا اولین کپسول، و در شرایط تنش برای کلیه صفات بجز ارتفاع گیاه معنی دار بود. وراثت پذیری عملکرد و صفات وابسته با آن در هر دو محیط نسبتا بالا بود. وراثت پذیری عمومی بین حداقل 51/0 (ارتفاع گیاه) تا 99/0 (چند صفت) و وراثت پذیری خصوصی بین 27/0 (شاخص برداشت) تا 99/0 (تعداد کپسول درگیاه) در دو شرایط رطوبتی متغیر بود. بیشترین هتروزیس (2/29 درصد) نسبت به میانگین والدین برای عملکرد دانه در محیط بدون تنش و کمترین هتروزیس (47/9- درصد) برای شاخص برداشت در شرایط تنش مشاهده شد. تنها برای صفت طول کپسول هتروزیس مثبت نسبت به والد برتر در محیط بدون تنش (03/0 درصد) مشاهده شد.

    کلیدواژگان: کنجد، تعداد کپسول در گیاه، عملکرد دانه، شاخص برداشت، ترکیب پذیری عمومی، ترکیب پذیری خصوصی، هتروزیس
  • حدیث فراهانی، محسن اسماعیل زاده مقدم*، عبدالله محمدی، خلیل زینلی نژاد، فریبا نقی پور صفحات 225-241

    کیفیت نانوایی در گندم نان متاثر از ژنوتیپ، محیط و اثر متقابل ژنوتیپ و محیط است و بسته به نوع رقم و منطقه کشت، متفاوت می‏باشد. از سوی دیگر تولید محصولات متنوع صنایع پخت (نان، بیسکویت، و...) با کیفیت مطلوب نیاز به تولید ارقام گندم با ویژگی های کیفیت دانه متفاوت را نشان می دهد. بنابراین، گروه‏بندی ارقام گندم نان ایران ضروری می‏باشد. در این پژوهش ویژگی های کیفیت دانه 28 رقم تجاری گندم نان آبی کشور ارزیابی و گروه بندی آنها براساس ویژگی‏های کیفیت دانه در سال 96-1395 انجام شد. نتایج نشان داد که اثر محیط و رقم در داخل محیط های مورد ارزیابی برای تمام صفات مورد ارزیابی در این بررسی معنی‏دار بود (P ≤ 0.01). استان‏های بوشهر و خراسان شمالی ببیشترین میزان پروتیین دانه (6/12 درصد) و چهار استان آذربایجان شرقی و غربی،کرمان و مرکزی کمترین میزان پروتیین دانه (4/11 درصد) را به خود اختصاص دادند. از سوی دیگر دامنه تغییرات میزان پروتیین دانه در بین ارقام مورد بررسی 4/11 تا 7/12 درصد به ترتیب برای ارقام اروم و مهرگان بود. بررسی روابط بین ویژگی های کیفیت دانه نشان داد که میزان پروتیین دانه با عدد زلنی، سختی دانه، درصد گلوتن مرطوب و جذب آب همبستگی مثبت و معنی‏‏دار (P ≤ 0.01) داشت. بنابراین می‏توان از میزان پروتیین برای تعیین گروه‏‏بندی ارقام تجاری ایران بر اساس کیفیت دانه آنها استفاده نمود. همچنین استان‏های، بوشهر و خراسان شمالی و جنوب کرمان از نظرکیفیت بالای دانه گندم‏های تولیدی درگروه اول قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: گندم نان، ژنوتیپ، محیط، میزان پروتئین دانه، در صدگلوتن مرطوب، سختی دانه
  • داود حسن پناه*، احمد موسی پور گرجی، خسرو پرویزی، امیرهوشنگ جلالی، کوروش شجاعی نوفرست صفحات 243-266
    در این پژوهش 33 ژنوتیپ سیب زمینی شامل 31 کلون پیشرفته سیب زمینی حاصل از برنامه های به نژادی به همراه دو رقم تجاری آگریا (مناسب برای خلال سیب زمینی) و کایزر (مناسب برای تازه‏خوری) به عنوان شاهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در پنج منطقه (کرج، اردبیل، مشهد، اصفهان و همدان) از نظر صفات زراعی و ویژگی های کیفیت در سال های 1397-1394 بررسی شدند. برای تامین غده های مورد نیاز برای کشت در پنج منطقه، کلون ها در سال 1394 در ایستگاه تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل تکثیر شدند. در طول دوران رشد و پس از برداشت تعداد و وزن غده در بوته، ارتفاع بوته، تعداد ساقه اصلی در بوته، شکل غده، عمق چشم، رنگ پوست و گوشت غده، طول دوره رشد، تعداد غده های بدشکل، شکاف های رشد غده، حفره ای شدن مرکز غده، پوسیدگی قهوه ای حلقوی داخلی غده، تغییر رنگ گوشت غده خام و درصد ماده خشک غده در دو منطقه اردبیل و همدان، و عملکرد غده کل و قابل فروش در پنج منطقه اردبیل، همدان، کرج، مشهد و اصفهان اندازه گیری شدند. تجزیه واریانس مرکب داده ها برای عملکرد غده کل و قابل فروش نشان دادکه اثر ژنوتیپ، مکان ، سال، سال × مکان، ژنوتیپ × مکان، ژنوتیپ × سال و ژنوتیپ × سال × مکان معنی داری بود. کلون های شماره 1 (1675)، 5 (1375)، 8 (5675) و 26 (1027) دارای بیشترین عملکرد غده بودند. براساس نتایج تجزیه GGE-biplot، کلون های متوسط زودرس و پرمحصول شماره 1 (1675) و 8 (5675) دارای بیشترین پایداری عملکرد و کلون های متوسط دیررس شماره 5 (1375) و 26 (1027) دارای پایداری عملکرد متوسط بودند. کلون های شماره 5 (1375)، 8 (5675) و 26 (1027) از درصد ماده خشک غده بالا، رنگ گوشت غده زرد روشن و پررنگ، بدون غده بدشکل، بدون حفره ای شدن مرکز غده، بدون شکاف های رشد غده، پوشش خوب، سیاه شدن گوشت غده جزیی و عمق چشم سطحی برخوردار بودند. در نهایت در این پژوهش، چهار کلون 1675، 1375، 5675 و 1027 به عنوان کلون های امید بخش پرمحصول و با پایداری عملکرد انتخاب شدند. در سال 1400، کلون 1675 به نام رقم جدید تکتا و کلون 1027 به نام رقم جدید رونا نامگذاری و به جامعه کشاورزان سیب زمینی کار معرفی شدند.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، تعداد غده در بوته، عملکرد غده قابل فروش، پایداری عملکرد، کلون امیدبخش
|
  • Mohammad Torkashvand, M. Zeinolabedini *, H. Abdollahi, A. Vatanpou Azghandi, A. Ebrahimi Pages 127-147
    The center of origin of quince is Talysh region in northwest of Iran and the Caucasus. There are numerous centers of diversity of this tree species in Iran, Republic of Azerbaijan, Turkey and Europe. In this study, the genetic relationships of genotypes and cultivars of quinces collected from the center of origin of this tree species in the west of Guilan in Iran and the Caucasus region were compared with the genotypes and cultivars from different centers of diversity of this species in Khorasan, Isfahan, Ardabil, Western Azarbaijan and Tehran provinces in Iran as well as genotypes from Turkey and Europe using 12 and 14 pairs of SSR markers developed from apple and pear. SSR markers were successfully transferred to the quinces and led to the distinction of Japanese and Chinese quinces from the genotypes belong to the genus Cydonia, and also grouped 63 quince genotypes in seven clusters. The highest allelic frequency (0.968) was observed in CH03g06 and KU10 markers. The germplasm of Europe was clustered in an independent group, while Quince C was grouped with the germplasm of northwest of Iran and the Caucasus. Analysis of genetic structure of the germplasm approved the results of cluster analysis and confirmed the previous reports in relation to two independent evolutionary pathways of the quinces from the Caucasus and northwest of Iran to Turkey and Europe, and the second pathway toward central and northeast regions of Iran. Comparison of these evolutionary relationships of the quince genotypes with the previous reports on morphological and organoleptic evaluations of fruits indicated that each group of identified germplasm has different breeding potential for being used in quince breeding programs.
    Keywords: Quince, microsatellite marker, Cydonia oblonga Mill, Transferability, Apple, Pear
  • S. T. Dadrezaei *, M. A. Dehghan, S. A. Safavi, M. Dalvand, K. Shahbazi, N. Tabatabai, M. Nasrollahi, E. Nabati, A. Nazeri, E. Alah Hassani, H. Mofidi, A. Ahmadpour, F. Malekpour, Z. Hassan Bayat Pages 149-169

    Wheat leaf rust caused by Puccinia triticina Eriks is one of the most important wheat disease due to its wide distribution and yield loss in the world. Racial variation and emergence of new races leads to break the resistance of resistant wheat cultivars. To study these changes and to identify the virulence of P. triticina Erkis., a research project was carried out by planting trap nurseries in four cropping seasons (2017-2021) in Karaj, Gorgan, Gharakhil, Kalardasht, Ardebil, Moghan, Boroujerd, Ahvaz and Dezful. At flag leaf stage and when maximum disease infection on susceptible check was observed, the disease severity and infection type were scored based on the Modified Cobbs Scale and Rolfes et al. method, respectively. According to the results of this study, during four growing seasons in different locations, no virulence was observed on varieties with Lr2a, Lr2b, Lr19, Lr34 gene(s) and the Lr10/Lr27+/Lr31 gene combination, and these genes were identified as effective for wheat leaf rust disease in Iran. Virulence was observed on varieties carrying other resistance gene(s), at least in one test location, and indicated that the above genes were ineffective in those region. Differential lines carrying Lr22a and Lr21 genes, with resistance reaction in most seasons, were effective genes, following the aforementioned genes, for resistance to wheat leaf rust in Iran, respectively.

    Keywords: Wheat, wheat brown rust, seedling resistance genes, adult plant resistance genes, infection type
  • H. Abdollahi *, F. Tahzibi Hagh Pages 171-190

    In the present study, seven native and five introduced pear (Pyrus communis L.) cultivars were evaluated for fruit morphological traits and biochemical characteristics including total soluble solids, total titratable organic acids, acidity of juice, sclereid cell density and size, ascorbic acid and organoleptic attributes. The results showed that in fruit morphological evaluations, the most important distinguishing traits were general shape and fruit size, length: diameter ratio, position of maximum diameter, fruit side profile, background color and size of lentils in ground color, size of over color area and the characteristics of fruit stalk. Also, three very similar cultivars, Coscia, Louis Bonne and Spadona, showed that these similarities has caused synonym and homonym names for them in some nurseries. However, they were distinguishable by the fruit characteristics including size, thickness and curvature of stalks. Total soluble solids contents of fruit varied from 14 to 17.4%, and the lowest was observed in Beurre Giffard cultivar and the highest in Felestini. Total titratable acid content of the fruit also varied between 3.4 mg g-1 of fresh weight in cv. Dargazi, cv. Louis Bonne and cv. Spadona and 11.4 mg g-1 of fresh weight in cv. Domkaj. In general, the highest overall score of fruit quality in organoleptic evaluations belonged to cv. Louis Bonne, which due to its excellent quality at the ripening time and other characteristics such as compatibility with the clonal rootstocks and fire blight tolerance has become the most popular commercial pear cultivar in Iran, in recent years.

    Keywords: Pear, Sclereid cluster, ascorbic acid, Firmness of texture, Commercial Cultivar, Distinct Characteristics
  • M. Zabet *, F. Barazandeh, A. R. Samadzadeh Pages 191-224

    To estimate general combining ability (GCA), specific combining ability (SCA) and genes action in sesame, a 7×7 diallel cross was conducted using randomized complete block design with three replications under non-stress and stress conditions in 2005 and 2006 in research field of faculty of agriculture of Birjand university. Analysis of variance showed significant differences between genotypes. Griffing analysis showed that significant GCA for all traits in non-stress and stress conditions. SCA was significant for all traits, except plant height, height to first capsule and number of capsule, in non-stress conditions. In stress conditions, SCA was also significant for all traits, except plant height, auxiliary branch number and number of capsule plant-1. Hayman analysis of variance showed that additive genetic variance was significant for all traits in both conditions. The dominant genetic variance was significant for all traits, except plant height and height to first capsule, in non-stress conditions. It was also significant for all traits, except plant height, in stress conditions. Inheritance of yield and related traits was relatively high in both conditions. Broad sense heritability varied from 0.51 (plant height) to 0.99 (several traits), and narrow sense heritability varied from 0.27 (harvest index) to 0.99 (number of capsule) in both conditions. The highest (29.2%) and lowest (-9.47%) heterosis relative to mid-parent observed for grain yield in non-stress and harvest index in stress conditions, respectively. The estimated heterosis relative to superior parent was positive (0.03%) only for capsule length in non-stress conditions.

    Keywords: sesame, capsule no. plant-1, seed yield, harvest index, General combining ability, Specific combining ability, heterosis
  • H. Farahani, M. Esmaeilzadeh Moghaddam *, A. Mohammadi, Kh. Zaynali Nezhad, F. Naghipour Pages 225-241

    The baking quality of bread wheat is affected by genotype, environment and the interaction of genotype by environment and varies depending on the cultivar and growing area. On the other hand, to produce various products in the baking industry with desirable quality properties different cultivars with different quality properties are needed. Therefore, grouping of Iranian bread wheat commercial cultivars is necessary. In this study, grain quality properties of 28 irrigated bread wheat commercial cultivars in Iran were evaluated. The results showed that the effect of environment and genotype within environments was significant (P ≤ 0.01) for all evaluated quality properties. Bushehr and Khuzestan provinces had the highest protein content (12.6%), and four provinces in cold and temperate regions; Kermanshah, Zanjan, East Azerbaijan and Hamedan had the lowest protein content (11.4%). On the other hand, the lowest and highest protein content among the bread wheat cultivars was 11.4% to 12.7% for cv. Uroum and cv. Mehrgan, respectively. Correlation study showed that grain protein content had strong and significant (P ≤ 0.01) relationship with zeleny, grain hardness, wet gluten content and water absorption. Therefore, protein content can be used for grouping of commercial bread wheat cultivars in Iran based on grain quality properties. Also results showed that Bushehr, North Khorasan and South Kerman produced the high grain quality and ranked in the first group.

    Keywords: Bread wheat, genotype, Environment, grain protein content, wet gluten content, grain hardness
  • D. Hassanpanah *, A. Mousapour Gorji, K. Parvizi, A. H. Jalali, K. Shojaei Pages 243-266
    In this study, 33 pototao genotypes including 31 advanced potato clones obtained from breeding programs with two commercial cultivars Agria (suitable for French-fries) and Caesar (suitable for fresh eating) as controls were evaluated for agronomic traits, yield stability and quality properties using randomized complete block design with three replications in 2015-2018 in five experimental filed stioans; Karaj, Ardabil, Mashhad, Isfahan and Hamadan in Iran. Clones were propagated at Ardebil agricultural and natural resources research station in 2015 to supply required potato tubers for planting in five locations. During growth and after harvest, tuber plant-1 and tuber weight plant-1, plant height, main stem plant-1, tuber shape, depth of the eyes, tuber skin and flesh colour, duration of growth, deformed tubers, tuber growth cracks, tuber hollow heart, inner ring rot of tuber, change of raw tuber flesh colour and tuber dry matter percentage were measured in Ardabil and Hamadan, and total and marketable tuber yield in five locations; Ardabil, Hamadan, Karaj, Mashhad and Isfahan. Combined analysis of variance showed that genotype, year, location, location × year, year × genotype, location × genotype and location × year × genotype significantly affected total and marketable tuber yield. Clones no. 1 (1675), 5 (1375), 8 (5675) and 26 (1027) had the highest tuber yield, respectively. Based on the results of GGE bi-plot model, high yielding clones; no. 1 (1675) and no. 8 (5675) had high yield stability and medium-early maturity, and clones; no. 5 (1375) and no. 26 (1027) had average yield stability and medium-late maturity. Clones no. 5 (1375), no. 8 (5675) and no. 26 (1027) had high tuber dry matter percentage, light yellow flesh and skin colour, without deformed tubers, without tuber hollow heart, without tuber growth cracks, good coverage, low change in flesh colour of raw tuber, low and shallow eye depth. Finally, clones 1675, 1375, 5675 and 1027 were selected as promising clones with high tuber yield and yield stability. In 2021, clone 1675 released as new cultivar with the name of Takta and clone 1027 released with the name of Rona, and are commercially available to potaoto growers in Iran.
    Keywords: Potato, tuber plant-1, marketable tuber yield, Yield stability, promising clone